Żeglarze miały bardzo intensywny tydzień, który skupiał się na różnych aspektach zdrowego stylu życia. Dzieci zapoznały się z zasadami zdrowego odżywiania i codziennej higienie każdego człowieka. Nauczyły się jak ważne jest spożywanie zróżnicowanych posiłków, bogatych w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i białko. Wiedzą dlaczego należy unikać produktów bogatych w cukier, aby być zdrowym. Następnie przedszkolaki poznały proces przygotowywania przetworów na zimę. Omawiały jak dawniej, a jak dziś ludzie przechowują i przygotowują żywność na chłodniejsze miesiące. Zobaczyły jak samemu można przygotowywać różne przetwory i co jest do tego potrzebne. Podczas zajęć miały możliwość samodzielnie przygotowywać prażone jabłka, co było dla nich smacznym i edukacyjnym doświadczeniem, a przy tym dało możliwość rozwoju kulinarnego wzbogaconego o cierpliwości i współpracę w grupie. Żeglarze doskonaliły koncentrację uwagi wykonując proste ćwiczenia polegające na wskazywaniu kolorów tęczy do przeczytanego tekstu wiersza. To proste, ale wymagające skupienia ćwiczenie, które pozwala rozwijać zdolności poznawcze. Dzieci utrwalały również dni tygodnia, poprzez zabawę ćwiczyły ich nazwy i kolejność. To był kolejny, aktywnie spędzony tydzień dla Żeglarzy.